Amanda Malm

Mina bästa Budapesttips!
Eftersom det har efterfrågats flera gånger så tänkte jag nu skriva en liten mini-Budapestguide. Eller kanske snarare mina bästa Budapest tips!
För er som inte visste det så bodde jag där tidigare och flyttade tillbaka till Stockholm i somras.


SHOPPING


Som ni vet så älskar jag secondhand butiker och Vintageshopping och den bästa Secondhand butiken jag hittade i Budapest heter Jajicca, klicka in på länken så hittar du adressen. Närmaste tunnelbanestation är Blaha Lujza Tér.
Här hittar du det mesta inom skinnjackor och boots plus sjukt mycket annat roligt!

Caroline och jag lekte moviemontage i butiken i September när jag var där och hälsade på!


Mitt emot Csendes (se nedan) ligger en vintage/remake butik som heter Retrock. Där hittar du roliga kläder som tjejen som äger butiken sytt själv och sytt om från vintageplagg!

Marknader heter Piac på ungerska, och det finns det också väldigt många olika runt om i stan. Den roligaste Marknaden jag var på låg en bit utanför stan, men jag kommer tyvärr inte ihåg vad den hette.
Gå in på närmaste turistinformation och fråga efter Piaci så hjälper dom er att hitta några olika.
Mitt fina fynd på marknaden, som var fylld av antika saker och massa grejer från andra världskriget!


ÄTA OCH FIKA

Most heter ett jättetrevligt ställe där du kan äta till bra priser i skitball interiör! Carbonaran är nog den godaste jag ätit!
Läs mer om Most HÄR. Närmaste tunnelbanehållplatsen är Opera.


Det finaste caféet jag hittade heter Csendes och är faktiskt det roligaste cafét jag varit på någonsin!
Mer info hittar du HÄR. Närmaste tunnelbandestation är Astoria.

Världens godaste hamburgare känner du igen om du har följt min blogg. Om du vill få tag på den så tar du tunnelbanan till Blaha Lujza Tér och fortsätter en liten bit upp på Rácoczi út. Då kommer ni fram till ett litet Montenegrisk hak/snabbmatsställe. Det är inte vilken hamburgare somhelst. Pröva själv så får du se!



FESTA

Budapest är den bästa partystaden jag varit i och det finns sjukt mycket bra ställen! Både för dig som bara vill dricka öl eller om du vill dansa hela natten lång! Efterfestställen finns det också om du inte känner dig nöjd runt 8 på morgonen, dom stänger aldrig!

På sommaren så finns det massvis med Open Air ställen runt om i stan. Det är precis vad det låter, utomhusklubbar och barer! Dom kallas Kert's.

Det allra bästa ölhaket heter Szimpla Kert och går i samma stil som Csendes fast som partyställe.
Där dricker du öl för 500 forint (20kr) och hittar alltid nya roliga grejer att förundras över varje gång du är där!


Öt Kert heter ett annat open air ställe som är väldigt roligt och packat med folk. Dit ska du gå om du vill dansa hela natten!
Ezgi, Miah och jag dansar ute i regnet på Öt Kert i september förra året

En annan ball bar som heter Vittula är också värt ett besök! Litet undergroundställe, svinbilligt med bra musik och sköna locals.
Ezgi, jag Daniel och Miah på Vittula på min födelsedag


Att åka taxi i Budapest är inte dyrt alls, så det bästa sättet att ta sig runt på kvällarna och hitta till klubbar är att åka taxi och uppge namnet på stället. Ska jag vara helt ärlig så vet jag knappt vart mina favorit uteställen ligger eftersom man alltid åkte taxi dit!


UPPLEVELSER


Szentendre är en liten stad som ligger utanför Budapest. Vill du komma dit så tar du dig dit med HEV, vilket är Budapest motsvarighet till pendeltåg. Man åker ut på landsbyggden och på sista hållplatsen, efter ca 50min, är du framme i denna lilla sagostad. Värt att åka till om du har lite extra tid!


Budapest är känt för sina mineralbad och dom finns det en hel del av! Jag har bara varit på Scéchenyi och Rudas (där dom också har en stor fest varje månad). Men det finns också ett som heter Gellerts som ligger i ett stort känt hotell. 

Till Scéchenyi tar du tunnelbanan och kliver av på Hösök tere. Det ligger i en park med ankdamm, restauranger och annat fint där det är mysigt att strosa omkring.
Scéchenyi

Om du vill till nån av dom andra så säg bara Gellerts eller Rudas Bath till en taxichaffis så vet han exakt vart det ligger!


Ett annat bra tips är att åka till Deak Ference tere (lite som Budapests t-centralen) och gå runt i området där. Finns mycket butiker och caféer och en park med ett ställe som heter Gödör. På Gödör kan du ta en öl i solen i trappan eller så sätter du dig o parken och tittar på alla som trixar runt med skejtboard och bmx!
Även bra parkhäng och fest på nätterna!

Från Deak kan du också ta en lång fin promenad längs en paradgata som heter Andrassy Ut (Ut eller Utca betyder gata) tills du kommer till Hero Square. På den gatan hittar du också de flesta märkesbutikerna om du är sugen på sån shopping!


Jag älskar verkligen Budapest och skulle kunna skriva en guidebok känns det som, finns så mycket roliga ställen att tipsa om! 

Mitt allra bästa tips är nog att bara gå omkring själv och upptäcka sina egna små favoritställen!

Jag blev intervjuad av P3 Planet i somras också om Budapest.
Vill du lyssna på intervjun så klicka HÄR, där kan du läsa och höra lite mer av mina tips. 

Jag hoppas att ni blev nöjda med det, annars är det bara att fråga!







#1 - Anonym

grymt, och tack som fan! älskar din blogg :-)

#2 - amanda

Tack själv!! :D

#3 - Anonym

så himla bra tips! blir själv sugen på att åka dit efter att ha läst om alla fina ställen!!

#4 - amanda

Gör det, det är billigt där och det går billiga flyga också :)

#5 - Janos

Tjena! Jag som har alltid levat i Budapest är ganska överraskad att du/ni kunde uppleva så mycket - och verkligen de allra bästa grejer/platser/butiker i stan! Grattis! Hoppas att ni trivdes här och välkomna åter!