Amanda Malm

Q&A -Om att resa och visum i Australien

"Hej Amanda! 
Jag har bestämt mig för att flytta till Australien och tänkte fråga dig några saker. För det första, får du dåligt samvete när du är borta från familjen på t.ex. julafton? Jag bävar så fruktansvärt inför att släppa bombem till morsan hah. Får vansinnigt dåligt samvete. Jag har aldrig varit borta på jul förut. 

Sen funderar jag lite på vad som är klokaste sättet att fara på. Jag planerar att söka working holiday visum. Men jag vet ju inte hur länge jag vill stanna och om jag ens vill arbeta. Då känns det väldigt onödigt att ha "använt upp" det visumet om jag bestämmer mig för att fara hem. Är det bättre att fara på turistvisum? Vet att det å andra sidan blir krångligt om jag på plats bestämmer mig för att stanna, i och med att jag inte kan ansöka om working holiday visumet i landet. 

Sofia"

 

Hej Sofia, sorry att det tog ett tag att svara!

Om det är din första resa så kommer det kännas jobbigt, speciellt att vara borta familjehögtider som julafton. Men man vänjer sig. Och din familj kommer också att vänja sig.

Vill man göra andra saker med sitt liv än det vanliga, vardagliga livet hemma i trygga Sverige så måste man offra vissa saker för att få andra. Som exempel så har jag inte haft ett eget fast boende någonsin sen jag flyttade hemifrån för 8 år sedan. Aldrig ägt en tv eller andra dyra prylar, för jag prioriterar att resa och känna mig fri.


Kul att du har bestämt dig för Australien! Världens bästa land enligt mig :) 


Om du känner dig väldigt osäker, både på om du vill jobba alls och på om du vill stanna hela året, så skulle jag säga att du åker på turistvisum för som du skrev så får man ju bara sitt working holliday visum en gång och det vill man ju inte använda upp på bara några månader. Kom däremot ihåg att Australien är ett dyrt land och det kostar att vara där som turist så se till att ha sparat ordentligt innan. 

Du kanske skulle kunna åka dit i 3 månader först jan-feb-mars, så får du fira jul hemma också, som turist och sen komma hem över sveska sommaren och våren och jobba hemma, sen om du vill tillbaka löser du ditt working holliday-visum och flyttar dit ett år efter svenska sommaren? Så hade jag löst det och då får både du och din familj vänja sig först med 3 månader och så har du lite tid att känna efter mellan resorna :) 

Kram och lycka till!

#1 - Sofia

Tack tack tack för svar! Fattar givetvis att du inte kan svara på stört. Blir glad bara jag får tips!
Har nu bestämt mig för att fara till Australien över jul. Kommer att fira jul i Byron Bay! Konstigt med sand och sol på jul haha.

En annan grej, sorry, hoppas du orkar med mina frågor! Men hur gör du när du bokar biljetter? Kollar du på sidor som jämför priser? Jag är så orolig att jag ska missa något så att det krånglar på vägen. Har aldrig bokat så dyr och lång resa förut. Kan det behövas några särskilda papper beroende på vilka länder jag mellanlandar i? Eller räcker biljett + pass? Med andra ord: Är det något jag ska tänka på när jag bokar?

Tack på förhand!
Sofia

Svar: Oj sorry, nu tog det svinlång tid att svara igen! Haha.
Jag brukar kolla runt på sidor som flygstolen.se och liknande sidor och så tar jag de 3 bästa flygen jag hittar och går in på deras egna sidor och kollar priserna där osv.

Om du bara mellanlandar behöver du inga papper eller så. Är du osäker är det bäst att boka hela resan med samma bokningssite (ibland kan det bli billigare att dela upp på olika bolag, men det kan också krångla till det lite då de inte täcker för varandras förseningar eller liknande) då kommer det lösa sig fint :) Lycka till!!
Amanda Malm

#2 - Lina

Hej,

Har du några spar-tips att dela med dig av tro? Vet att du har skrivit lite om det för länge sen men vore intressant att veta lite mer om du har några bra knep :)
Det blir ju ganska kostsamt att resa och jag kämpar typ alltid med att bygga upp sparkontot till nästa tripp men tycker att det alltid kan gå bättre, och du verkar vara lite av en expert på området, hehe ;)

Svar: Hej Lina, såg att jag glöm att svara på din kommentar först nu, sorry! Jag har lagt ut svaret som ett inlägg på bloggen :) Kram!
Amanda Malm